Segellat per inducció

El segellat d'envasos per inducció és el sistema més segur i net pel tancament d'un envàs de qualsevol tipus i indústria. Evita les fugues del producte i dóna garantia d'inviolabilitat al consumidor final.

El segellat d'envasos per inducció és un sistema net i sense contacte a través del qual un opercle o disc d'alumini queda enganxat a la boca d'un envàs.

Aquest sistema va ser desenvolupat fa més de 35 anys i, originàriament, pretenia evitar les fugues de productes químics de les ampolles de plàstic. Ara mateix és l'únic procés que pot ser utilitzat amb qualsevol tipus d'envàs i tancament pel segellat d'aliments, begudes, dissolvents, agroquímics... . 

Per segellar un envàs mitjançant el sistema per inducció necessitem, primer de tot, una tapa plàstica- no pot ser metàl·lica. Cal que el disc d'inducció ja estigui col·locat en la correcta posició dins de la tapa. Un cop tancat l'envàs amb la tapa- i el corresponent disc d'inducció- es passa l'envàs per la segelladora d'inducció. Llavors, el camp electromagnètic generat pel capçal de la segelladora per inducció penetra la tapa i escalfa la làmina d'alumini que incorpora el disc d'inducció que, a la vegada, desfà la fina pel·lícula de polímer que porta el disc. Després de pocs segons, en refredar-se el polímer, es podrà veure com el disc ha quedat totalment enganxat a la boca de l'envàs.

Aquest tipus de tancament elimina les fugues del producte, ofereix seguretat, ja que evita les manipulacions i allargarà la vida del producte. En general, reforçarà la confiança del client en el producte.

Funcionament del capçal o bobina de la màquina d'inducció:

Aquesta part de la màquina és la que transmet el camp magnètic i pot ser de dos tipus: bobina plana o bobina en túnel. La bobina en túnel té l'avantatge de situar l'ampolla en el centre i sovint té un camp més uniforme i profund al voltant de la tapa. Això fa que resulti especialment apropiada per a tancaments en què el revestiment de l'segell per inducció es troba molt endins, per exemple: tapes de begudes esportives i a prova de nens. Les bobines planes són més universals i apropiades per a utilitzar en màquines epr omplir que utilitzin diferents mides de tapes.

Requisits per a un bon segell per inducció:

El secret d'un bon segellat per inducció està en que arribi la quantitat correcta de calor a l'alumini i que es distribueixi de manera uniforme per tota la superfície. Pel que és important que es graduï bé la potència del segellador tèrmic, la distància entre la tapa i el capçal de segellat i la velocitat de la cinta transportadora.

Aplicacions que té aquest tipus de segellat:

En el sector industrial és un sistema molt utilitzat per la seva fiabilitat i bon acabat que ajuda a mantenir el producte en la seva màxima qualitat per més temps.

Alguns dels camps en els quals s'utilitza són:

Tipus d'indústria Productes envasats i segellats per inducció.
Agroquímica Adobs, fertilitzants, fungicides, insecticides, pesticides, plaguicides, etc.
Alimentaria Olis, cafès, complements vitamínics, dietètica, condiments, espècies, fruits secs, fruites, nutrició, salses, preparats, xarops, etc.
Automoció Olis de motor, anticongelants, productes de neteja, etc.
Begudes Aigua embotellada sense gas, batuts, refrescs sense gas, vins, sucs,  etc.
Cosmètica Cremes, xampús, sabons, locions, tractaments capil·lars, etc.
Farmàcia Analgèsics, comprimits, dentífrics, xarops, pastilles, vitamines, etc.
Lactics Batuts, llet, iogurts, quefir, etc.
Química Olis, àcids, additius, colorants, detergents, sabons, productes de neteja, suavitzants, tintes, etc.
Veterinaria Cereals, higiene, vacunes, etc.

  • Opercle d'Inducció LIFT and PEEL